Weingut Holger Koch Pinot Noir *** 2012

Koch Pinot***-2s

Denne produsenten er fra mars i år tilgjengelig på Vinmonopolet. Jeg smakte tre av hans viner på en nyhetssmaking for en tid tilbake og likte spesielt denne Pinot Noir *** 2012, som nå er å finne på bestillingsutvalget. De andre to av hans viner, Grauburgunder *** 2012 og Pinot Noir * 2012 blir å finne på spesialbestilling i april. Importøren er Tramontane.

Weingut Holger Koch er en liten familiedrevet vingård som ligger i Baden, sør i Tyskland. Holger Koch tok over vingården i 1999 etter sine foreldre, som frem til da hadde solgt druene sine til det lokale kooperativet. Straks Holger og hans kone Gabriele Engesser, hadde tatt over gården gikk de i gang med å produsere egne viner. I dag produserer de tørre, økologiske viner på Pinot Noir (Spätburgunder), Pinot Gris og Pinot Blanc druer. På 7,5 hektar produserer de ca. 40 000 flasker vin årlig og vinrankene her er gjennomsnittlig 25 år gamle.

Holger & Gabriele
Holger & Gabriele – foto © Weingut Koch

Baden er den sørligste av Tysklands 13 offisielle vinregioner, og også det varmeste. På grunn av det tørre klimaet lages det svært fine Pinot viner (Spätburgunder), men også modne og fyldige Grauburgunder (Pinot Gris) og Weissburgunder (Pinot Blanc).

Holger har valgt å pode noen av vinstokkene sine med med eldre Pinot Noir kloner fra Burgund (Dijon), som gir mer aromatiske druer enn den lokale Spätburgunder varianten. Han har også hentet kloner fra Alsace som er podet med Pinot Gris og Pinot Blanc, av samme grunn. Vinene som er laget på podene fra Burgund får betegnelsen Pinot Noir, men han lager også en vin på ren Spätburgunder.

Pinot Noir *** kommer fra den beste marken, Halbuck. Her står vinrankene på små terrasser med sørvendt eksponering. Jordsmonnet består av tynn løss, med vulkansk stein under. Druene modnes sakte og mer intenst her enn i noen av de andre markene. Druene her får da også en mer krydret og fruktig intensitet. At flaskene merkes med  * og *** er for å differensiere mellom kvaliteten på druene, hvor *** er den bedre (**-brukes ikke:)

Kleinterrassen
Kochs vinmarker, Kleinterrassen – Kilian, med byen Bickensohl i bakgrunnen.
foto © Weingut Koch

Vinen er spontagjæret i Holzgärbottich, 3000L tyske eikekar, før de lagres i 14 måneder på bunnfallet i 300 og 500l eiketønner (40% nye og 60% brukte fat). Vinen tappes ufiltrert på flaske, uten videre flaskelagring.

Pinot Noir ***2012 årgangen har vist seg å være en veldig god årgang, vekstperioden for druene varte fra mars til november, med akkurat passe mengde sol. Resultatet har blitt en Pinot med litt sting! Her er elegant kjølig frukt, med saftige smaker av kirsebær, bringebær, sort pepper, men samtidig med en fin friskhet. Tanninene er moderate og fatbruket ytterst nennsomt. Jeg satte stor pris på denne i glasset nå, men den har ytterligere potensiale for eleganse ved å lagres i noen år til. Vinmakeren selv melder at den fint kan ligge i 10 år. 

Drikk denne til baby back ribs (Heia Mat), andebryst med pærer, eller grillet breiflabb med paprikasaus.

Houlberg.it

Tanniner.com

Wine-searcher.com

Weingut Holger Koch

Holger Koch Pinot Noir *** 2012

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: