Triacca San Domenico Sforzato di Valtellina 2009

San Domenico 2009-5

Det er kommet en ny produsent til lands som innbyr til tre viner hvor en av de var så god at jeg ikke kan unngå å nevne den her spesielt. Det er en ordentlig gavepakke av en vin som gir mye glede til den som er i enden av flasken.

Siden 1897 har familiebedriften Triacca vært i vinindustrien. I dag eier de 4 gårder i Italia; La Gatta (Lombardia), La Maddonia (Toscana), Santavenere (Toscana) og Maremma (Toscana). San Domenico vinen kommer fra La Gatta som har vært i Triaccafamilien siden 1969. La Gatta består av 40 hektar vinmarker med en produksjon av 350 000 flasker vin per år. Totalt produseres det 3 millioner flasker vin tilsammen på de fire gårdene.

Triacca familien har siden 80 tallet har vært en av pådriverne for å raffinere vinproduksjonen og praktiserer grønn innhøstning, har investert i bedre vinifikasjonsutstyr, men har samtidig bevart modning på gamlemåten i store eikefat (botte).

La Gatta_s
foto © La Triacca

San Domenico er laget på Chiavennasca, også kjent som Nebbiolo druen. Vinrankene her er fra 15-40 år gamle, og jordsmonnet er av svært tørr sandholdig leirjord. Druene blir tørket i friluft i ca. 3 måneder før vinifikasjon i samme stil som Amarone metoden, for å konsentrere sukkerinnholdet i druen. Masserasjonstiden er på 15-17 dagers i gjæringsfat på 130 hektoliter med automatisk pigeage kontrollert temperatur på 29 ° C. Til slutt lagres vinen i 18 måneder på slavonske eikefat som tar 5000 liter.

Svale dufter av krydder, mandel og tranebær slår imot fra glasset. Fra første slurk får jeg en intens, frisk, fruktig og konsentrert smak av kirsebær, tranebær, blåbær og hyllebær. Mynte? Ja, kanskje littegran. Superfrisk og saftig vin med lang ettersmak og avslepne tanniner. Ganske enkelt en supergod vin som kan nytes uten mat, men som også går svært godt til rødvinsmarinert indrefilet av lam eller entrecot i soppsaus.

Vinen har jeg ingen problem med å drikke som den er i dag, men kan fint modnes i 12-15 år til. Du vil garantert få en ny stor opplevelse med vinen da. Drikk vinen temperert til 17-18° C for den beste opplevelsen.

Noen av de bedre årgangene av Sforzato er regnet for å være 1997, 2000, 2007, 2009 og 2011.

Triacca San Domenico Sforzato di Valtellina 2009

Triacca