Tre fine Pinot Noir

3xPinot

Visste du at det plantes nesten like mye Pinot Noir druer i USA som i Frankrike (30 569 mot 29 784 hektar)? I New Zealand er det plantet kun 4309 hektar av sorten, men av de tre vinene jeg testet her, var det nettopp Cloudy Bay fra New Sealand som kom best ut. Utvalget mitt var ganske tilfeldig etter å ha romstert litt rundt på Vinmonopolet, og det finnes mange andre gode produsenter som Seresin (NZ), Cloudy Bay (NZ), Marimar (USA), Sokol Blosser (USA), Ojai (USA), Winfield (USA) som gjerne lager like gode om ikke bedre, men du får garantert en god opplevelse av disse tre.

Sokol Blosser Delinea 300 Pinot Noir 2012 (161.-kr)
Sokol Blosser Vineyards
Den familiedrevne vingården Sokol Blosser ble startet av Bill Blosser og Susan Sokol Blosser i 1974 og er staten Oregons eldste vingård. De holder til i Willamette dalen i Oregon, USA, hvor de i dag eier 35 hektar vinmarker hvor de produserer vin på Pinot Gris og Pinot Noir. Gården har et superflott, moderne hovedhus og smakerom som kan sees her.

Druene håndplukkes og selekteres nøye. Vinen får gjære i små, åpne tanker og deretter lagres vinen på franske eikefat i 6 måneder.

Delinea 300 (tallet 300 refererer til at vinrankene er plantet på 300 fots høyde) er den enkleste av disse tre vinene, men langt fra noen dårlig vin. Den har en lett og fin duft av bringebær og røyk. Den er også lett og fin på smak, med en saftig og lett anelse av kirsebær, bringebær og boysenbær. Smakene sitter ikke lenge i og avsluttes med en frisk syrlighet, lette tanniner og en anelse av alkohol. Totalinntrykket er en ren, enkel og fin vin.

Passer godt til grillet indrefilet av svin og kylling cacciatore.

Noble Vines 667 Pinot Noir 2012 (150.-kr)
Noble Vines
Monterey County er en relativt ny vinregion på kysten av Californias. Her finner du også noen av de aller største vinmarkene i USA. I bunnen av dalen er dreneringen god, og vinstokkene får vann fra Salinas elven. På grunn av den kjølige vinden springer knoppene ut ca. 2 uker senere om våren enn i andre regioner og dette gjør at sesongen for vekst og modning av druer er lengre her enn i resten av California. Dette gir druene ekstra friskhet og resulterer i bedre balanse og smak i vinene.

Druene håndplukkes før tradisjonell vinifikasjon i ståltanker, etter malolaktisk gjæring modnes vinen i 6-8 måneder i franske og amerikanske eikefat.

667 er mørkere på duft enn Delinea, kanskje noe utypisk Pinot, men en insmigrende duft av en varm sommermorgen ved havet.
Første munnfull har en behagelig og rund inngang med en frisk syrestruktur som kommer til overflaten ikke lenge etterpå. Her er smaker av bringebær, moreller og kirsebær, med lette tanniner i bakgrunnen. Vinen er absolutt behagelig, lang og frisk, med lette mørke smaker som sitter godt i. Vinen har fin balanse, god fylde og god frukt. Drikkes ung og helst innen 5 år.  Til 150.- kr er denne vinen et meget godt kjøp.

Prøv denne til comte eller torskeloin med blomkålpurè.

CloudyBay2011

Cloudy Bay Pinot Noir 2011 (270.-kr) (249.- på Gardermoen)
Cloudy Bay Vineyards ble etablert i 1985, og ligger i Wairau dalen i Marlborough ved den nordlige enden av New Zealand. Gården ble etablert i 1985 av David Hohnen av Cape Mentelle, Western Australian vingård, som i dag er en del av Moët Hennessy Wine Estates. De råder over 140 hektar med vinstokker i Wairau Valley Rapaura, Renwick og i Brancott dalen, hvor de dyrker Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir og en mindre del av Riesling og Gewurztraminer.

Vinen har fått naturlig gjæring og tre ukers skinnkontakt, før lagring i 12 måneder på franske eikefat (40% nye).

Cloudy Bay Pinot Noir 2011 ligger et hestehode foran de andre to med hensyn til smaker, kompleksitet og lengde. På duft er det tørket gress, svovel og bringebær. Den er også meget behagelig på smak, saftig, rund og balansert med masser av mørke bær, kirsebær, boysenbær og plommer. I tillegg til fint krydrede toner og kjølig frukt har den fint integrerte tanniner og en silkeaktig utgang. En utgang som er lang, veldig lang. Om den er verd 120.- kr mer enn Nobles 667? Jeg mener det.

Drikk denne gjerne til andebryst eller grillet indrefilet av svin.

Fellesnevner for alle disse tre vinene er; drikk ung (fra nå men innen 4-5 år), drikk temperert til 15-17° C, og helst til mat.