Silvia Rivella Langhe Nebbiolo 2013

rivella-langhe-nebbiolo-2013

Det er ikke uten grunn at vinene til Guido Rivella høster mange lovord hos presse og andre som smaker vinene hans. De stikker seg absolutt frem mellom mange andre gode viner fra Barbaresco, spesielt hans Langhe Nebbiolo 2013 og Barbaresco 2011.

Guido Rivella var Angelo Gajas vinmaker i 46 år, helt frem til 2015, før han startet sin egen vingår, Azienda Agricola Rivella Silvia, med sin første årgang i 2010. Etter alle disse årene hos Gaja var det tid for å oppfylle en drøm Guido hadde hatt siden ungdommen, å produsere viner under egen etikett. Det ble gitt nytt liv til den lille familiegården han hadde arvet fra sine foreldre, det enkle produksjonslokalet ble restaurert og husene og markene ble kultivert. Når alt var klart ble gården oppkalt etter Guidos datter, Silvia Rivella.

Guido ble født i Montestefano midt i hjertet av Barbaresco. Hans besteforeldre og foreldre har alltid drevet med landbruk i de bratte markene i Montestefano, men for Guido var det vinmaking som var banen og han utdannet seg også som ønolog ved Enological School i Alba. Nå eier de marker på 2,5 hektar hvor 80% er beplantet med nebbiolo og 20% med barbera som er fordelt på 3 marker, Sorì Montestefano, Patricone og Bibinet. Deler av vinmarkene ble plantet i 1970 årene, men en liten del av disse markene ble replantet for 2 år siden og produserer foreløbig ikke druer. Når alle rankene leverer varene vil den årlige produksjonen komme opp i 12 000 flasker per år.

fakta
– eksporten er på 80 % av produksjonen går til Norge, USA, Belgia, Tyskland, Sveits og Latvia.
– de kommer snart med en ny Barbaresco, Fausino i 2015 årgang.
– i tilknytning til gården har de i tillegg et lite hus på 4 rom som de leier ut med utsikt over Barbaresco.

rivella-19

vinifikasjon
Langhe Nebbiolo består av 90% nebbiolo og 10% barbera druer fra Montestefano og Patricone. Markene er østvendt og jordsmonnet består av kalk og leire. Nebbiolo og barbera-druene fermenteres hver for seg i temperaturkontrollerte (28°C) ståltanker i 3 til 4 uker, før de lagres, også hver for seg, i 8-10 måneder på 4 år gamle franske barriques før de blandes og tappes på flaske. Flaskelagringen varer i noen uker for barbera og nebbiolo og minimum 5-6 måneder for barbaresco.

smaksnotater 
Langhe Nebbiolo er en ekstremt presis vin som er både lett og tung på en gang med en flott frukt og leskende smaker av jordbær, bringebær og undertoner av kirsebær og et viff av toffee. Fatbruken er fint integrert og såvidt gjenkjenbar, tanninene er avslepne men sier ifra at de er der og gir litt bredde på smakene. Den er absolutt en frisk vin men den balanserer godt mot en bærekraftig frukt som sitter lenge i munnen og gleder en vinøs sjel. Nettopp denne transparante og elegante vinen var den som egentlig traff meg best, men en skal ikke stikke under en stol at Barbaressco 2011 også var en stor vin som ga toppkarakter. Dessverre er den allerede utsolgt, men importøren melder at det kommer påfyll før jul. PS! Etter å ha smakt Langhen lot jeg vinen stå med kork i til dagen etter, frukten hadde satt seg litt og nytelsen ble komplett!

Det var ikke noe problem å drikke Langhe nebbioloen uten mat til, men den kom bedre til sin rett med spagetti carbonara og vil nok også passe til helstekt entrecot med fusilloni eller kylling cacciatore for eksempel. Drikk temperert til 16-18º C. Vinen kan lett lagres i 10 til 15 år.

Silvia Rivella Langhe Nebbiolo 2013

Azienda Agricola Rivella