Ridge Cabernet Sauvignon Estate 2011

Ridge Cab 2011-1
Jeg kommer over mange gode viner på smakinger rundt om men innimellom finner jeg noen spesielt gode, som denne Caberneten fra Ridge. To flasker ble «testet» med korte mellomrom og flere har havnet i vinskapet. Er du rask på labben kan du kanskje få tak i noen av de få flaskene som er igjen på Vinmonopolet.

Ridge er det overordnede merkenavnet for vinene produsert på vingårdene Monte Bello som ligger sør for San Fransisco i Santa Cruz og Lytton Springs som ligger nord for San Fransisco i Dry Creek. Vinmarkene deres finner du så langt sør som Paso Robles og helt opp til Geyserville. Totalarealet for Ridge Wineyards er på 210 hektar, hvorav 50 hektar av disse tilhører Montebello gården. Totalt produseres det hele 1,2 millioner flasker per år.

Vingården så dagens lys så tidlig som i 1886, mens den første årgangen på gården kom i 1892. Men det skulle ta mange år, med stopp i produksjonen fra 1940 frem til 1949, før gården begynte å vokse til den prisvinnende formen som den har i dag. Fra 1949 og frem til 2008 har det med jevne mellomrom vært ca. 9 replantinger av vinstokker. 2008, som foreløbig er det siste året med replanting, er også året for første utgave av Cabernet Sauvignon Estate vinen.

Fra 1969, da vinmakeren Paul Draper ble ansatt, har det blitt ordentlig sving på kvaliteten på vinene. Han innførte blant annet naturlig og økologisk produksjon tidlig på 70 tallet, og har vært den mest sentrale personen i Ridges Winery sin suksess. Av mange andre utmerkelser og priser opp igjennom årene, ble Ridge Wineyards i 2014 utropt av The Daily Meal, som den beste vingården i USA.

Ridge Monte Bello
Monte Bello, foto © Ridge Wineyards

Estate Cabernet 2011 er satt sammen av 82% Cabernet Sauvignon, 14% Merlot, 3% Petit Verdot og 1% Cabernet Franc. Jordsmonnet består av sprukken kalkstein over en blanding av leire og leirjord. Druene destemmes og fermenteres i 8 dager med naturlig gjær og naturlig malolaktisk ettergjæring hvor 30% på fat og 70% i ståltanker. Vinen lagres/modnes videre i 21 måneder på amerikanske eikefat (20% på nye fat, 40% ett og to år gammle, og 40% på 40% på 3 til 4 år gamle).

smaksnotater
Elegant og myk inngang som så øker på i kraft. Ikke en brautende fylde, men stille og høflig. Videre kommer det frem mørke kjølige smaker av kirsebær, solbær, bjørnebær, noe fat, balansert, friskt, noe syrlig sting i kjakene i midtpartiet. Integrerte tanniner som gir en ørlite rasp, pirrer, gir beskjed om at vinen tåler å ligge noen år til. Men herregud, den drikkes supergodt nå. Ikke noe å utsette på det akkurat. Jeg blir sittende og smatte for meg selv i godstolen og glede meg over smakene, og over at jeg har et par flasker til av denne i vinskapet. Vinen var på sitt beste når den ble konsumert med en temperatur på 16-17º C, og selv om den drikkes utmerket nå, kan den fint lagres i en 14 års tid.

Drikker du denne til grillet indrefilet av svin og lofotlam, eller ganske enkelt nyter den uten mat, får du garantert en fin opplevelse.

The Wine Cellar insider

Ridge Cabernet Sauvignon Estate 2011

Ridge Wineyards