Quinta de Sant’Ana Pinot Noir 2012

santana-pinot-noir-2012_1m

Hvem skulle trodd at en skulle finne en liten perle av et vinhus like nord for Lisboa i Portugal? Det kom uventet men var et særs hyggelig og godt møte med James Frost og hans viner forrige uke på en pressetur til arranger av Vinkonsortium CVR Lisboa. Gården er en perle av et sted med eget kapell fra 1620, vinmarker som omslutter bygningene og rundt bakkene bak, festlokaler som kan ta 200 personer, høns, duer, hester, esler, griser, sauer, alt gjør sitt til at stedet har en egen sjarm som gjør at vi raskt føler oss hjemme. Når i tillegg vinene holder overraskende høy kvalitet, var det ekstra hyggelig å komme hit.

quinta-santana_m
Hovedhuset til Quinta Sant`Ana, foto © Jørn G. Broll

Du finner Quinta Sant`Ana etter en 30 minutters kjøretur nord for Lisboa i nærheten av byen Mafra. Engelske James Frost med bakgrunn fra militæret og hans tyske kone, Ann, skulle egentlig hjelpe til med å selge eiendommen for sine svigerforeldre/foreldre, men endte selv opp med å kjøpe gården i 1996. En av de første tingene de gjorde var å replante alle vinrankene på gården, og druesorter som Riesling, Verdehlo, Sauvignon Blanc og Pinot Noir stokker podet med planter fra Burgund ble satt i jorden. Litt nerdeinfo; klonene har nummerne 114, 115, 777 og 828.

Etter mye restaurering kom første årgang i 2005. I dag har de 11,5 hektar vinmarker og produserer 12 viner, 5 hvite og 5 røde (6 av disse er endrueviner), i tillegg til en rosèvin og en musserende laget på Touriga Nacional. Total produksjon er omlag 60 000 flasker i året. Gården er i det 2. av 3 år i omlegging til 100% økologisk produksjon, noen av vinene deres filtreres til og med med Bentonite for veganere.

james-frost_mii
James Frost, foto @ Jørn G. Broll

Sant`Ana er også en del av 3 andre vingårder som kaller seg, Lisboa Family Vineyards, de andre er Quinta de Chocapalha og Quinta do Monte D’Oiro. Alle er familiedrevne gårder som deler informasjon for å hjelpe hverandre til å lage bedre viner, deltar på vinmesser sammen og hjelper hverandre mot vinimportører.

Jeg smakte nylig 8 av de 12 vinene deres da jeg besøkte gården nylig og det var Pinot Noir i 2015 årgangen, Pinot Noir Riserva 2011Baron Gustav von Fürstenberg 2010 (laget på 40% Touriga Nacional, 20% Aragonêz og 40% Merlot) samt deres Alvarinho 2015 som gjorde uslettelig inntrykk. Disse vinene lages i små kvanta, men holder høy kvalitet. Vinmaker på gården er António Moita Maçanita.

santana-wines_m
Pinot Noir Reserva 2005, Pinot Noir 2012 og Riesling 2013, foto @ Jørn G. Broll

vinifikasjon
Vinen er laget på 100% Pinot Noir og druene er dyrket på fire forskjellige vinmarker. hvor det atlantiske klima med kjølige morgener og varme ettermiddager resulterer i en kompleks, delikat og frisk vin.
Druene håndplukkes og legges i 20 kilos esker før de fraktes inn til gården. 70% av drueklasene destemmes og knuses, resten av klasene legges i hele. Mosten gjæres i 9 dager i åpne steintanker med hyppige og regelmessige punch downs. Malolaktisk gjæring følger på rett etter den første gjæringen, den er over svært raskt på grunn av den varme temperaturen på den tiden av året (Pinot innhøstingen starter rundt 25 august). Vinen overføres til 4 år gamle franske eikefat, hvor vinen får malolaktisk gjæring og lagres i 12 måneder før den tappes på flaske.

smaksnotater
Innbydende duft slår imot fra glasset, en pent modnet vin med modne røde bær, høstløv og en behagelig friskhet. I munnen har den en lett fyldig smak av moreller, røde bær, krydder og med en fin syrestruktur som gir vinen dybde. Midtpartiet er lett mens tyngden av frukten kommer mot slutten hvor tanninene også pirrer lett. Luft vinen i dekanter i 2 timer før servering og da med en temperatur på 15 – 16º C.

santana-fields_m1
Sant`Anas marker med huset i bakgrunnen, foto © Piteira Photography

Vinen kan fint nytes uten mat men kommer kanskje best til sin rett med mat, og da vil det passe med ovnstekt kylling med sopprisotto, eller avocadopasta med kylling.

Quinta de Sant’Ana Pinot Noir 2012

Quinta Sant`Ana

tilgjengelige viner på Vinmonopolet

Video av ARVisions