Olivier Leflaive Puligny-Montrachet 2013

Jeg smakte nylig 3 av de 15 vinene Leflaive har tilgjengelig på Vinmonopolet og sitter igjen med en følelse av velbehag etter å ha latt smaksløkene leke med Puligny-Montrachet 2013. Den er ikke av de billigste (420.- kr) og langt fra den dyreste (3200.- kr), men den gir en liten følelse av storhet allikevel.

– – –

Du finner Domaine Leflaive en 15 minutters kjøretur sørvest for Beaune, i landsbyen Puligny-Montrachet i vindistriktet Côte de Beaune, Burgund. Landsbyen ligger flott til omkranset av Mersault, Chassangne-Montrachet og Saint-Aubin. På famile-eiendommen her vokste Olivier Leflaive opp og jobbet sammen med sin far helt frem til 1994. Men allerede i 1985 fant han ut at han hadde lyst til å forsøke å starte sin egen bedrift i Puligny. Som sagt så gjort og i dag eier han 15 hektar egne vinmarker.

Noen av de fremste parsellene i området har han arvet fra Domaine Leflaive, men han kjøper også druer fra 120 små og velrenommerte produsenter i hele Côte de Beaune. Overskuddet fra driften hvert år investeres i nye vinranker i landsbyene Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault og Saint-Aubin.

Sjefen sjøl, Olivier Leflaive, foto © Olivier Leflaive

Alt arbeidet i markene frem til og med innhøstingen skjer etter økologiske prinsipper. Totalt sett produserer de i gjennomsnitt omlag 900 000 flasker vin fordelt på 85% hvite og 15% røde. De lager faktisk hele 80 (!) forskjellige hvitviner, i tillegg til et dusin røde.

Chardonnay er en relativt lett drue å dyrke i Burgund, den er ikke så sårbar for bakterie og soppangrep og kan gi høyt utbytte uten at det går ut over kvaliteten. Den modnes jevnt og regelmessig og får høye mostvekter. Det eneste som er kritisk er innhøstningstidspunktet, for sen innhøstning gir overmoden frukt og et for lavt syrenivå som resulterer i flate og plumpe viner. Denne Chardonnayen har et mer enn godt nok syrenivå, som er et kvalitetstegn for kompleksiteten i vinen og lagringskapasiteten.

Vin på løpende bånd…, foto © Olivier Leflaive

vinifikasjon
Olivier søker etter eleganse og finesse i vinene fremfor rikhet og størrelse. Puligny-Montrachet er laget på 100% Chardonnay druer. Vinrankene står i hovedsak på kalksteinsjord, og marken vender mot øst/sørøst i en høyde av 230 og 320 meter. Andelen av nye eikefat holdes moderat – normalt rundt 15% for de fleste vinenes del, og aldri over 20%. Sjelden over 10 måneders lagring på fatene, før opphold på ståltank og deretter tapping.

smaksnotater
Puligny-Montrachet 2013 dufter dempet av blomstereng og epler. Det som kjennetegner den på smak når den er perfekt temperert til 13º C, er en rik, lett fyldig og kremet munnfølelse, flott konsentrasjon og syrlighet. Smakene av fersken, eple og aprikos sitter bra godt i, med en tørr og syrefrisk lett bitter avslutning. Absolutt en deilig drikke som går supergodt til laksetartar med mango og avokadosalsa eller torsk med søtpotetpurè.

Drikkes bra nå eller innen 5-6 år.

Olivier Leflaive Puligny-Montrachet 2013

Olivier Leflaive