Helstekt lammelår

Helstekt lam

Jeg kom over et lammelår på 4 kilo på Bunnpris for 79.- kr kiloet. Akkurat ja, Bunnpris. Låret så ikke så verst ut og prisen var uslåelig, så det ble med meg hjem. Etter å ha blitt behandlet etter oppskriften under, ble det et fantastisk mørt og godt kjøtt.
Planen var egentlig å grave låret ned i bakken ala «Far min sitt kjøkken«, men i siste instans ble det nedstemt. Det var noe med at gravearbeidet skulle utføres mellom en benk, et rosebed og like under et stort og fint syrintre.

oppskriften metter minst 8 personer.

4 kg lammelår
2 hvitløksbunter
2 store ss ramsløkpuré
2 store ss salt
nykvernet pepper
rosmarin

Begynn med å marinere lammelåret dagen før du skal steke det. Stikk hull i kjøttet med en skarp tynn kniv og stikk inn halve hvitløksfedd og litt rosmarin i åpningene. Gni steken inn med ramsløk, litt olivenolje og ha godt med nykvernet pepper over til slutt. Pakk låret inn i aluminiumsfolie og legg det i kjøleskapet til dagen etter. Før du begynner å steke låret skal det ligge noen timer i romtemperatur.

Jeg fulgte Stiansens råd med å steke lammelåret på indirekte varme på utegrillen. Først 1,5 time, før jeg tok det ut et kvarters tid og lot det hvile før jeg tok det inn igjen, helte litt hvitvin over steken og lot det stå ca 30 minutter til. Kjernetemperaturen var på 55° C når jeg tok det ut. Steken skal hvile en halv time før den benes ut og skjæres opp.

Bent Stiansen har en fin video som viser hvordan å tilberede og grille lammelår (klikk her).

saus
2 dl sukker
3 ss bringebæreddik
3 dl rødvin
3 dl lammekraft
3 dl hønsekraft
1 gulrot
1 hel løk
2 ss smør

Ha sukkeret jevnt utover bunnen i en stekepanne og varm opp på medium varme. Når det begynner å smelte har du i eddik og rødvin, la det koke inn noe og ha i lamme og hønsekraft med grovkuttet løk og gulrot. La det koke opp og redusere inn til det halve. Synes du sausen ikke er tykk nok, kan du ha i 1 ss med Maizena mel. Sil av og ha tilbake på svak varme. Smelt inn en smørklatt i like før servering.

Potaito1

ovnsbakte poteter
1 kilo poteter
500 gram smør
4 fedd hvitløk
rosmarin
salvie
maldonsalt
nykvernet pepper

Kok potetene med noen kvister rosmarin og hvitløk til de er møre. Hell av vannet og la potetene dampe av seg. Klar smøret ved å smelte det i en kjele på medium varme, det skal ikke koke. Når det er smeltet skal det hvite eggehvitestoffet ligge igjen på bunnen av kjelen. Hell det klare smøret over i en ildfast form, del potetene i to og ha også i sammen med halve hvitløksbåter, rosmarinkvaster og salvieblader. Øs smør over alle potetene, og dryss salt og peppar over. Sett potetene inn i ovnen og stek videre i ovnen på 190 grader i ca 1 time. Snu potetene minst en gang. Når de er gyldne og sprø på utsiden er de ferdige.

Skrell av sjalottløk, og legg de i en ildfast form med litt olje, soyasaus og pepper sammen med potetene. De siste 15 minuttene kan du også ha sherrytomatene i ovnen i en egen ildfast form med olje og salt. Kantarellene stekes først i en tørr stekepanne i noen minutter før du har i en slant klaret smør og 1 ss med soyasaus. Stekes lett videre på medium varme. Aspargesbønnene kokes i 2-3 minutter i 2 cl vann og litt smør og en klype salt i en kjele, ta ut og legg i isvann like lenge.

Boffa Buschet Magnum

Det er mange viner som kunne ha gått til denne retten, jeg valgte Carlo Boffa sin enkeltmarksvin, Barbera d´Alba Buschet 2010. Perfekt vin, perfekt størrelse (magnum). Saftig, god og mørk vin som gikk supert til det møre og fine kjøttet og den lette smaken av karamell gikk fint til den mørke sausen. Det var høylytt smatting og mange smil fra de 8 gjestene rundt bordet, noe som gledet kokken.