Greywacke Wild Sauvignon 2014

Hvis jeg skulle ha gitt denne poeng hadde den fått en hel haug! Wild Sauvignon hører til blant de beste i kategorien, den er simpelthen strålende. Den drikker supergodt nå, men vil  bare bli bedre med noen år på langs. Noen hvisket meg i øret at 2011 årgangen hadde modnet perfekt og var verdige for kongelige. Til og med den aller første årgangen (2009) ryktes fra gården å være i god form!

–  –  –

Kevin Judd studerte ønologi på Roseworthy College i Australia, og var vinmaker hos Cloudy Bay i 25 år før han i 2009 endelig tok steget ut for å lage sine egne viner. Gården, Greywacke, er oppkalt etter de mange avrundede greywacke-elvsteinene som dekker markene. Gården ligger i Omaka dalen, helt nord i New Zealand ikke langt fra Cloudy Bay. 75% av druene Kevin trenger til vinproduksjonen kjøpes fra hans gamle kollega på Cloudy Bay, Ivan Sutherland, men så sent som i desember i fjor kjøpte de 1,8 hektar med egne vinmarker. Kevin har ikke egen vinkjeller, men leier kjellerplass hos Dog Point vineyardI tillegg til å være winemaker er han en meget habil fotograf som i tillegg til bildene her, har laget flere fotobøker og kalendere.

Legg merke til de avrundede elvesteinene på marken. Bildet viser Simmerland marken (eid av Sutherland familien), med Richmond fjellene i bakgrunnen, foto © Kevin Judd

Det som gjør Wild Sauvignon så sjelden, utover den veldig gode smaken, er at den er fremstilt på en intrikat og alternativ stil med naturlig gjær, derav navnet «wild», og maloaktisk gjæring (omdannelse av eplesyre til melkesyre). Det er bare en ytterst liten håndfull viner fra de respektive områdene som fremstilles på denne måten. Druene er hentet fra ulike vingårder i de sentrale Wairau-slettene, spesielt i Woodbourne, Renwick og Rapaura. Jordsmonnet her varierer fra greywacke elvesteiner til tett leire.

fakta
– ønolog på gården er Richard Ellis
– 95% av produksjonen eksporteres til hele 40 land, de største importørene er Storbrittania, USA og Australia. Norge er nest største konsument av Wild Sauvignon
– Sauvignon Blanc og Pinot Noir rankene er i gjennomsnittlig 15 år gammel, Riesling rankene er 20 år gammel, Pinot-gris er ca 12 år gamle, og Chardonnay er mellom 20 og 10 år gammel.
–  av de totalt 55 hektar vinmarker de henter druer fra (1,8 hektar egne marker), produseres det omtrent 400 000 flasker vin årlig.

Yarrum markene i Brancott dalen, foto © Kevin Judd

vinifikasjon
Noen marker høstes av maskin og andre for hånd, druene transporteres i halvtanker som tippes direkte i tankpresser. De presses lett og får gjære i gamle eikefat ved hjelp av naturlig gjær. Vinen fermenteres to ganger i eldre eikefat i 11 måneder med 100% villgjær, som gjør vinen enda mer konsentrert og dyp med et urtete og litt kalkaktig preg. Kun 10% av fatene er av ny eik. Vinen ble tappet på flaske i november 2015 med en alkohol på 14,0%.

smaksnotater
Jeg har ikke før åpnet flasken før innsmigrende dufter av sjø, ananas og salt slår imot meg. Jeg aner at det blir et gledelig møte med innholdet. Og det blir det. Smakene er umiddelbare og gode. Alle de andre som smaker sammen med meg nikker, smiler og opplever hver for seg gleden av å drikke den. Frukten er ekstremt flott og kompleks, den fyller munnen med syrefrisk, fyldig og kremet frukt som smaker av pære, vanilje og ananas, med dvelende og lange balanserte smaker.

Denne tåler lengre lagring, i alle fall 8 år, som er første årgang (2009) for denne vinen. Drikk den temperert til 10-12° C, og selv om den drikker fint alene kan jeg anbefale å drikke den til fersk kreps med spagetti og blåskjell eller laksetartar med mango og avokadosalsa, nam!

Nå skal det også sies at deres Pinot Noir 2014 også er svært fin, med klassiske gode smaker av mye røde bær, balansert frukt mot en pent innbakt syrefriskhet. Intense og gode smaker der altså!

Greywacke Wild Sauvignon 2014

Greywacke