Fiorenzo Nada

Nada gate4

Fiorenzo Nada lager flotte og pent balanserte, syrefriske, viner, som lenge har vært ettertraktet i USA, men som nå begynner å finne sin innpass i norske hjem. Det synes jeg er gledelig, spesielt siden det er svært gode og matvennlige viner. I de siste par årene har vinene herfra også fått en noe mer fylde og eleganse over seg som verdsettes ganske bra av undertegnede. Bildene her er fra mitt besøk på gården i fjor.

Familiegården Fiorenzo Nada, lokalisert i Treiso 10 minutters kjøretur fra Alba by, ble startet av Fiorenzo Nada i 1921. Fra starten av ble deler av vinproduksjonen solgt på det lokale markedet, mens noe av druene ble solgt til andre vinmakere. Fiorenzo som er nærmere 90 år nå er fremdeles å se på gården og tar et tak der han kan. Hans sønn, Bruno, begynte og jobbe sammen med sin far i 1982, som også ble et fantastisk år for vinene deres. I dag er det Danilo og hans far, Bruno, som driver gården sammen. En sammensveiset familiebedrift med andre ord. Danilo studerer fremdeles på ønologskolen i Alba, samtidig som han jobber fulltid på gården.

Nada
Danilo Nada

Nada har 8 hektar vinmarker og produserer ca 40 000 flasker i året. De yngste vinrankene er 3 år gammel mens de eldste er 67 år gammel. Det produseres kun rødviner her, 7 forskjellige av sorten, på Dolcetto, Barbera og Nebbiolo druer.

Nada har 2 monopolcru, Rombone og Manzola, som grenser mot hverandre. Rombone er det historiske området, med et fremragende terroir som gir komplekse viner, og er egnet for svært lang aldring, mens Manzola gir viner med mer elenganse og balanse. Det brukes bare naturlig gjær i fermenteringen, og kobber og svovel (bordeaux mix) for sprøyting av vinmarkene (økologisk).

De gode årgangene er 2001, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 og sannsynligvis også 2013 årgangen som så langt viser et enormt potensiale. Det regnet mye i begynnelsen av våren 2013, men været snudde til det bedre og det har vært stabilt varmt og fint siden. Nå venter Danilo bare på den riktige tidspunktet for å høste inn druene.

Nada 4btl

Fiorenzo Nada Barbaresco Manzola 2009
Vinrankene her står på sandbunn, og druene får 13-15 dagers maserasjon, 2 års lagring på eik og 6 mnd flaskelagring.
Vinen gir en dempet duft av bringebærdrops, mynte og kardemomme. Her er det fine smaker av markjordbær, solbær, modne sorte plommer og balansert syre. Frisk syrlig avslutning og godt med tanniner og fin lengde. Vinen er drikkeklar nå, men vil være best om 4-5 år og vil holde seg fint i enda 10-15 år. Anbefalt serveringstemperatur er 18° C. Passer til rødvinsglasert indrefilet og grillet indrefilet av svin.

Fiorenzo Nada Barbaresco Rombone 2009
Denne har jeg fulgt en stund og likte spesielt 2005 årgangen, som ikke er å få tak i lenger, men 2009 årgangen er enda bedre! Maserasjonstiden er 12-13 dager i ståltanker, 1 års lagring på Allier eikefat og 1 år på Slavonske fat (2500L), før 6 mnd flaskelagring.
Det kommer en klassisk duft av Nebbiolo opp av glasset og sursøte kirsebær, om enn noe lukket ennå. Solbær og moreller på smak, lett eiket, fremtredende men godt balansert syre. God dybde og godt med tanniner. Denne er som Manzolaen, drikkeklar nå, med best modenhet om 4-5 år og lagringstid i 10-15 år. Bra matfølge til denne er oksehale med fersk pasta og elgkarbonader.

Nada mark

Fiorenzo Nada Barbera d´Alba 2011
Dette er absolutt en stor vin, og en av de bedre årgangene. Den har fått 13-14 dagers maserasjon, 10 måneders lagring på brukte barriques og 6 mnd lagring på flaske før salg. Den er mørk og kjølig på duft. På smak har den en ren og presis frukt, leskende klar smak med fin fylde og frisk men balansert syre. Den er drikkeklar nå, men når sin topp om 6-12 mnd og vil holde seg godt i 10-15 år. Luftes helst 2 timer før konsum. En veldig god drikkevin som også er en fin følgesvenn til urtetrekt inderfilet.
Jeg ble sittende og glede meg over de dyrebare dråpene og ga meg ikke før hele flasken måtte gi tapt.

Fiorenzo Nada Dolcetto d’Alba 2012
Fermenteres i 7-8 dager på ståltanker før den lagres 8 mnd på ståltanker. Tappes og flaskelagres i 6 mnd. Denne dufter vilt god av moreller og kirsebær, noe som også gjenkjennes på smak med mørke, saftige, moreller og kirsebær. Det er en slank vin med integrerte tanniner og behagelig syre. Frukten fremstår som noe kort, men det er fordi den er flasketappet for kun 4 måneder siden og er purung. Den trenger minst 3-4 mnd til på flaske før den begynner å vise seg fra sin beste side. Den vil holde seg fint i 4-5 år.
Passer til soppsuppe og kyllingfilet.

Vinofil.no

Winefriend.com

Fiorenzo Nada

Nadas viner på Vinmonopolet, klikk her.