Estero Russian River Valley 2013

Estero Russian River Valley 2013-2

Selv om du må jobbe litt ekstra for å få tak i denne vinen, er det lurt å gå den ekstra milen, for den er spesielt god. Liocos Chardonnay finner du på tilleggslisten (TU) på vinmonopolet, noe som betyr at du må bestille den i en av vinmonopolets butikker. Minste bestilling er på en kasse 6/12 flasker, men det er en stor sjanse for at importøren overfører den til bestillingsutvalget.

Lioco Wines så dagens lys i 2005 da de to kameratene Matt Licklider og Kevin O`Connor tok steget inn i egen produksjon. Begge hadde tidligere jobbet for importører av vin, men det var ønsket om å lage få men spesielt gode viner som drev de til å ta steget ut i egenproduksjonen. Navnet på gården, LIOCO, ble til av en kombinasjon av Matt og Kevin’s etternavn (LI-cklider/OCO-nnor)

Som Peay Winery holder Lioco Wine til nord for San Francisco, omtrent 1 time og 15 minutters kjøretur nordover. De har marker i Sonoma, Mendocino og Santa Cruz, og har hovedfokus på produksjon av viner som er laget på Chardonnay, Pinot Noir, og Carignan. Vinrankene er alle over 15 år og de eldste er fra 70 til 100 år gamle. For eksempel er Carignan vinen laget på 70 år gamle vinranker fra Jim McCutchans vinmarker (Sativa) og Sauvignon Blanc druene kommer fra 100 år gamle vinranker fra Lolonis Vineyard.

Tidligere i år kjøpte Lioco en 4 hektar stor vinmark (Wente) fra Butch Cameron i Sonoma. Denne flotte marken består kun av Chardonnay som ble plantet i 1968, vinrankene er altså 48 år gamle. I 2013 årgangen gikk alle druene fra denne marken med til å lage Estero Russian River Valley Chardonnay. Resten av druene til den 90 000 flasker store årlige produksjonen deres kjøpes inn fra vingårder de har en langt og godt forhold til. Av de de jobber med tilsvarer de innkjøpte druene ca 6 hektar med vinmarker.

Hver årgang har sine styrker og svakheter, 2011 årgangen var en fin årgang med parfymerte og florlette smaker. 2012 hadde tvert imot mye kraft med fruktighet og masse struktur. 2013 er en av produsentens favoritt årganger på grunn av den utrolig fine balansen mellom syrlighet, frukt og krydder.

Omlag 10% av produksjonen eksporteres til Japan, England, Norge, Sverige og Australia.

Lieco own2
Teac-Mor (tv) og Matt Licklider (th).  foto © Lioco Wine

vinifikasjon
20 tonn druer ble høstet for hånd 10-11, 13 og 22. september. Tilbake på gården sorteres de nøye før pressing og mosten får gjære i 9 måneder, uten battonage, på større franske, 500 liters eikefat. Til slutt får vinen hvile i rustfrie ståltanker i en måned. Før tapping filtreres vinen med en ny teknikk som kalles Cross-flow.

smaksnotater
En spesielt god Chardonnay som med sin myke, fruktige og konsentrerte smaker gir en lykkerus i ganen. Superfin balansert, frisk vin med smaker av fersken, hvit pepper og sitrus avrundet med en supersmooth og lang ettersmak. I denne, spesielt gode, årgangen er dette en vin å ikke gå glipp av. Vinen drikker fint nå, etter en times tid på karaffel, men kan også lagres i opptil 10-12 år.

Drikk den temperert til 12-13° C og gjerne til torsk i potetsuppe eller sjømatrisotto.

Estero Russian River Valley 2013

Loico Wine

En annen vin fra Lioco som som du finner på Vinmonopolet, er Klindt Vineyard Pinot Noir 2012